FN MÅSTE BETALA INDIVIDUELL SKADEERSÄTTNING TILL DE BLYFÖRGIFTADE ROMERNA I KOSOVO

1 February 2019

1 februari 2019, Bryssel

FN MÅSTE BETALA INDIVIDUELL SKADEERSÄTTNING TILL DE BLYFÖRGIFTADE ROMERNA I KOSOVO

55 Europaparlamentariker från olika politiska grupper har skrivit under ett brev (https://feministinitiative.eu/assets/uploads/2019/01/letter-to-mr-un-secretary-general.pdf) till FN:s generalsekreterare António Guterres där de kräver att FN betalar individuell skadeersättning, medicinsk behandling och utbildningsstöd till de blyförgiftade romerna i FN-lägret i Kosovo.

Under Balkankriget placerades romerna av FN i lägret i Kosovo – som låg precis bredvid en nedlagd bly- och zinkgruva, som hade förgiftat vattnet och luften – för att skydda dem under krigstiden. Men FN insåg snabbt att lägret var blyförgiftat och tog bort sin personal med lät de romska familjerna stanna kvar i lägret i 10 år.

Att leva 10 år i ett blyförgiftat läger har haft förödande konsekvenser på dessa familjer. Antalet missfall och plötsliga dödsfall är onormalt högt. De barn som har fötts har inte växt som de ska – missbildningar och obotliga hjärnskador är utspridda bland alla familjer. De flesta lider av högt blodtryck, blödande tandkött, ständig huvudvärk, epilepsi, upprepade diarréer och njurproblem.

Flertal människorättsorganisationer och till och med FN:s egna Human Rights Advisory Panel har bekräftat och erkänt att FN:s agerande har präglats av rasism och okunskap och har lett till kränkningar av mänskliga rättigheter. Trots detta har FN fortfarande in kompenserat de blyförgiftade personerna och deras familjer för de människorättskränkningar de utsatts för.

Soraya Post, från Feministiskt Initiativ är tillsammans med den holländska Europaparlamentarikern Kati Piri initiativtagare till brevet.

– Jag är väldigt ledsen och förbannad över att FN inte tar sitt ansvar. Jag har drivit den här frågan sedan min tid som aktivist för romers rättigheter och tyvärr har ingenting hänt ännu. FN borde skämmas över det här omänskliga agerandet, de lät dessa människor bo i ett blyförgiftat läger under 10 år fastän de var väl medvetna om riskerna. Det är FN:s ansvar att betala individuell skadeersättning, medicinsk behandling och utbildningsstöd till dessa människor, säger hon.

 

Presskontakt

Zeynep Karasin, kommunikationsansvarig

Soraya Post, EU-parlamentariker för Feministiskt Initiativ

Mejl [email protected]