Soraya Posten #38: Besök i Senegal och Italien

4 March 2019

I slutet av februari var jag i Senegal som valobservatör med mina kollegor från utskottet för mänskliga rättigheter utanför EU (DROI) för att bevaka presidentvalet. EU skickar valobservatörer över hela världen för att främja demokrati, mänskliga rättigheter & rättsstatsprincipen.

Från Senegal åkte vi vidare till Italien för att träffa migranter och flyktingar som bor i tillfälliga center i Rom. Dessa människor har flytt undan krig och förföljelse och riskerat sina liv för att ta sig över Medelhavet. De flesta av dem har blivit utsatta för våld, tvångsarbete, sexuella övergrepp och tvingats till prostitution på vägen till Europa, i de fruktansvärda flyktinglägren i Libyen förekommer det rapporter om tortyr, slavarbete och inhumana förhållanden. Frivilliga organisationer och deras räddningsfartyg var varit deras enda hopp och stöd men nyligen tvingades även dessa att avsluta sina viktiga livräddande insatser och räddningsverksamhet.

 

 

EU borde skämmas över sin inhumana migrationspolitik och sitt avtal med Libyen, det är oacceptabelt att EU bidrar till den här fruktansvärda kränkningen av mänskliga rättigheter. EU borde omfördela resurser från kust- och gränsbevakning till flyktingmottagande och rättssäkra asylprocesser. Vi i Feministiskt initiativ vill att EU helt avvecklar Frontex, och ger gränsbevakande myndigheter livräddande uppgifter. En revidering av Dublinförordningen är också nödvändig. Vi vill att EU räddar liv!

Jag träffade även representanter från det civila samhället, International Organization for Migration (IOM) och från den italienska regeringen. Jag pratade med dem om situation för 16-åriga Selma Yohannes som felaktigt har utvisats från Sverige till Italien. Selma fick aldrig rätt till juridiskt ombud, försökte flera gånger påtala att hon inte kände förtroende för sin gode man. Migrationsverket, socialtjänsten & överförmyndaren hade information om en allvarlig förtroendekris. Men ingenting gjordes. IOM bekräftade för mig att de känner till  Selmas fall och de ska se hur hon kan få komma hem till Sverige igen.